De Behanger.

Van particuliere woningen tot luxehotels en van fotoreportages in modebladen tot internationale designbeurzen: behangpapier is alomtegenwoordig. En dat terwijl het niet lang geleden al verf was dat de klok sloeg. “Wereldwijd is behang altijd populair gebleven”

Sinds een vijftal jaar is er toch een kentering aan de gang?

“Absoluut. Architecten en stylisten hebben de mogelijkheden van behang opnieuw ontdekt. Het is weer sexy om er iets mee te doen, ook bij jonge mensen. Behang is weer helemaal in.”

En er wordt weer vaker behangen?

“Zeker. Acht jaar geleden werd de helft van de woningen nog uitsluitend geverfd. Vandaag vind je in twee op de drie woningen behangpapier. Tegelijk stellen we ook een veelvoud vast aan kleinere opdrachten van pakweg 25 m², goed voor een accentwand, eventueel in combinatie met verf. Ook in winkels en restaurants zie je dat.”

Wat is volgens jullie de rol van behangpapier in een interieur?

“Eigenlijk koop je een stukje luxe. Het zorgt niet alleen voor een bepaalde sfeer en esthetiek, maar ook voor comfort en meerwaarde. En niet te vergeten: de duurzaamheid. Een geverfd interieur ziet er sneller wat vuiler uit, als gevolg van wrijving, krassen en dagelijks gebruik. Tegenover de iets hogere investeringskost van behangpapier staat een veel lagere gebruikskost.”

Het is weer sexy om er iets mee te doen, ook bij jonge mensen. Behang is weer helemaal in.”

Zijn er opmerkelijke trends?

“Alles hangt af van de benadering. Wil je een exclusieve accentmuur of een neutraal behang voor de volledige ruimte? Lange tijd waren de ontwerpen vrij mat, maar nu zie je weer meer glans. Dat resulteert bijvoorbeeld in collecties met glansinkt, foliedruk en zilveraccenten. Ook het tactiele wint aan belang, de meerwaarde van aaibare materialen. Er moet iets te voelen zijn. Kleur is minder belangrijk. Alles kan, op voorwaarde dat je kleuren juist integreert en combineert.”

Geen  do’s en don’ts dus, voor de aanschaf van behang?

“Toch wel. Denk na over waar je naartoe wil en zoek ankerpunten die aansluiten bij je interieur. Probeer rekening te houden met vaste interieurelementen, zoals tegels, kasten en meubels. Beoordeel het behang ook nooit op zich, maar bekijk het geheel. Ook de stijl kan een insteek zijn: hou je van landelijk, modern of eigentijds? Knip bijvoorbeeld 50  foto’s uit een tijdschrift als houvast bij het kiezen. Verlies je wel niet te fel in de boeken, anders raak je ontmoedigd. Nog een tip: bekijk de websites van behangproducenten. Daar vind je veel inspiratie.”